середа, 20 листопада 2019 р.

Уряд скасував рішення про обмеження тарифів на опалення і гарячу воду


15 листопада Кабмін прийняв рішення “Про визнання такою, що втратила чинність, постанови Кабінету Міністрів України від 26 червня 2019 р. №560”
Рішення забезпечує стале проходження опалювального сезону та усуває загрозу відключення міст від газу через економічно необгрунтовані ставки тарифів.
У випадку її функціонування низка міст опиниться перед загрозою відключення опалення та гарячого водопостачання через неможливість покриття собівартості послуг та неможливість компенсувати економічно — обгрунтовану вартість їх надання.
Інформація та відповідні дії щодо необхідності відміни Постанови №560 26 червня 2019 р. Були підготовленні та здійснені асоціацією “Укртеплокомуненерго” та підприємствами теплопостачання-членами Асоціації, і відповідно, зазначені матеріали були направлені до Комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, Мінрегіону, Міністерства енергетики та екології, асоціації міст України та були озвучені на інформаційному інтернет каналі “Голос ЮА” і в телефонному інтерв’ю телевізійному каналу “Україна”.
Асоціація міст України звернулася до Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука з проханням скасувати постанову Уряду від 26.06.2019 № 560, якою встановили граничні тарифи на:

- послугу з постачання теплової енергії для населення 1400 грн (з ПДВ) за 1 Гкал (за наявності приладів обліку) та 35,21 грн (з ПДВ) за 1 кв м (без приладів обліку).

- послугу з гарячого водопостачання становитиме 83,66 грн (з ПДВ) за 1 м куб. за умови підключення рушникосушильників, та 75,74 грн (з ПДВ) за 1 м куб. за відсутності рушникосушильників.

Слід зазначити, що середньозважений тариф по Україні на теплову енергію станом на 1 травня 2019 року складав 1807 грн за 1 Гкал. Запровадження меншого тарифу у відповідності до постанови № 560 призведе до додаткових витрат місцевих бюджетів за час опалювального сезону 2019/2020 року - 7 млрд грн.
Окрім того, запропоновані постановою рішення прямо порушують ст. 142 Конституції України, яка передбачає обов’язок держави забезпечити компенсацію витрат органів місцевого самоврядування, що виникли внаслідок рішень органів державної влади. А також вимоги частини першої статті 15 Закону України «Про ціни та ціноутворення», відповідно до якої Кабінет Міністрів України при встановленні державних регульованих цін на товари в розмірі, нижчому від економічно обґрунтованого розміру, зобов’язаний відшкодувати різницю за рахунок коштів Державного бюджету

Немає коментарів:

Дописати коментар