вівторок, 16 червня 2020 р.

"Слуга народу" і мрії про тернопільські вибори

Трошки роздумів про вибори нового міського голови Тернополя восени.
Реформа децентралізації вносить свої корективи у розкладку влади на місцях. Буде ще більше повноважень, майна і фінансів для рад ОТГ, деградація районних рад і збільшення політичної ваги обласної ради. Що значно вплине на приорітети лідерів місцевих політичних сил.
Цікавий нюанс виборчого кодексу - це неможливість одночасного балотування на міського голову і в депутати сільської/селищної/міської/обласної ради. Цей нюанс важливий в тому сенсі, що тепер низькорейтингові лідери тих політичних сил, які умовно долають 5% бар'єр до ради - оберуть балотування по списку до будь-якої ради, а не на міського голову.
Оскільки в раду вони будуть мати хороші шанси потрапити, а от стати міським головою - ні. Відповідно на вибори міського голови пошлють тих, кого не шкода. Або підуть ті, кому не так важливо бути депутатом. Що значно полегшить конкуренцію високорейтинговим кандидатам. Яких в Тернополі буде двоє.
Діючий міський голова Надал і поки що невідомий кандидат від Слуги Народу.
Саме так на мою думку буде виглядати другий тур. І долю виборів вирішать перетікання голосів від невдах першого туру. Антирейтинг і невдовленість частини тернополян махінаціями Надала сприятиме перетіканню голосів до кандидата від СН. Особливо якщо невдахи першого туру одразу ж почнуть просувати тези від "тільки не Надал" до "кандидат від СН краще". Діючий міський голова зможе протиставити цьому технічних кандидатів, які після першого туру будуть розганяти теми від "противсіх" до "Надал кращий". Почуєте, що невдаха першого туру каже, що він у другому турі не радить підтримувати жодного з двох кандидатів - то знайте, це був технічний кандидат Надала 
Це навіть може бути справжня війна технічних кандидатів, з подвійним та потрійним вербуванням)).
Ну і масована чорнуха. Тут діючий мер з поплічниками - великий майстер) Кандидату від СН слід запастися великим кавалком терпцю і мати в команді хороших PR-ників). Бо гівна налиють стільки, що хто-зна чи не схочеться кинути усе на пів-дороги і втікти кудись подалі. Це вам не парламентські вибори, тут ціна питання значно вища)
Задача Надала - змусити побільше людей не йти на вибори у другому турі, на відміну від першого. Це зменьшить перетікання до кандидата від СН. І за рахунок кращої мобілізації власних виборців - перемога.
Задача кандидата від СН - змобілізувати противників Надала довкола себе. Створити по факту команду майбутнього Тернополя, дати надію (бажано підкріплену гарантіями) усім притомним силам, що після перемоги вони теж будуть приймати участь у відбудові та розвитку міста, з їхньою думкою будуть рахуватися і їх будуть чути. Як зрештою і кожного мешканця міста. Свого роду міні суспільний договір в межах громади міста. Від того, чи в змозі буде кандидат від СН це забезпечити і чи стане духу усім притомним силам поступитися амбіціями - сильно залежить майбутнє міста. Ще 5 років гарантованого дерибану чи все ж таки шанс на оновлення.
Усе буде дуже тонко. Але дуже цікаво)
Як вам така перспектива? 

Немає коментарів:

Дописати коментар