середа, 11 листопада 2020 р.

На фільми про війну ходить набагато людей

«На фільми про війну багато людей не ходять…», – такими словами розпочалася прем’єра документальної стрічки Марії Яремчук «Шлях Самурая» в Тернопільській обласній науковій бібліотеці. Фільм презентувала сама режисерка, яка, маючи також досвід військового журналіста, вважала своїм обов’язком розповісти про героїв сучасності.
Стрічка – це інтерв’ю головного героя, командира 15-го запасного батальйону ДУК «Правий сектор», а також свідчення друзів, дружини, ветеранів, громадських активістів. Самурай пройшов свій шлях самоусвідомлення: від чоботаря у «ватному» Харкові до командира у націоналістичному корпусі. Отримавши кілька важких контузій на передовій, втративши побратимів, пройшовши лікування у психіатричному шпиталі, герой стрічки не хотів би змінити своє минуле: «Ми не воюємо за щось ефемерне, а за те, що у нас в серці – сім’ю, дім, країну»
Скільки їх, таких самураїв, повернулось з передової російсько-української війни, стривожених, без місця у мирному житті, готових у будь-який момент повернутись туди, назад, «де все зрозуміло і немає напівтонів»?


Фільм «Шлях Самурая» – дуже важливий, бо дає можливість загострити увагу на окремому, щоб вирішити загальне, розказати про те, що болить суспільству.

Немає коментарів:

Дописати коментар