субота, 14 грудня 2019 р.

Які звіти мають складати ЖЕКи і ОСББ?

До послуг з утримання житла має відношення практично кожен із нас. Ця житлово -комунальна послуга є напевне найбільш видимою і зрозумілою людям. Поряд з цим вона в багатьох моментах є невідомою по своєму наповненню.
Тому в людей часто виникає питання: що ж робить чи що має робити ЖЕК?
Проблематикою надання послуг з обслуговування житлового фонду міста я займаюсь ще з кінця 90-их років,як став депутатом міської ради ,а особливу увагу приділив цій роботі - коли розпочали свою діяльність приватні ЖЕКи.
Небезпеку їх роботи я бачив в тому, що на момент запровадження роботи приватних підприємств, владою міста не було розроблено механізму контролю за їх роботою. А управляти роботою комунального ЖЕКу і контролювати приватного Жеку-це два різних підходи.
Якщо б приватний ЖЕК , зібравши кошти від людей, не вклав їх в будинок,а при цьому зупинив свою роботу - то мешканці залишаться ні з чим, а сплачені ними кошти за послуги у значній мірі пропадають. В першу чергу пропадуть кошти призначені на обслуговування внутрібудинкових мереж , а також передбачені для проведення поточного ремонту будинку.

Виходячи з цього, ці ризики я детально пояснював всім попереднім мерам, починаючи від Кучеренка А.І. (за якого експериментально працювало три приватних ЖЕКи), далі подібні розмови проводив з Богданом Левківим, потім з Романом Заставним, а також з теперішнім міським головою Сергієм Надалом. На 100% приватні ЖЕКи замінили комунальні при міському голові Богдані Левківу.

На жаль дуже скоро мої передбачення справдились – декілька приватних ЖЕКів в різний час достроково припиняли свою роботу, а сплачені і не вкладені ними в будинки кошти - пропадали.

Ставши в грудні 2010 року заступником міського голови я розробив систему звітів і дав вказівку Жекам складати їх за рік що минав та провести збори в усіх будинках міста. Ця робота була розпочата, однак після моєї відставки в травні 2011 року - її зупинили.

Тому у 2012 році, за моїм багаторазовим письмовим наполяганням, управлінням житлово-комунального господарства міста було прийнято наказ, яким затверджено, запропоновані мною, форми звіту ЖЕКів і зобов’язано їх щорічно звітувати перед мешканцями.
Знаю, що ЖЕКи звітують лише у тих випадках , коли у них цього вимагають мешканці. При цьому звіти не завжди складають в зі строгим дотриманням затверджених форм. Однак ця проблема в певній мірі залежить і від людей, від їхньої активності , хоча не хочу знімати відповідальності з влади міста, яка має забезпечувати виконання прийнятих нею рішень.
Таким чином з 2012 року міські ЖЕКи знають про потребу звітувати, знають по яких формах потрібно складати такі звіти і по вимозі людей звіти складають.

А ОСББ? На жаль керівники цих об'єднань цього не знають і якщо звітують перед мешканцями- то в основному в довільній формі, рівно так, як вважає за доцільне це робити кожний, окремо взятий , голова ОСББ.
Враховуючи те, що на даний час в місті працює декілька сотень об’єднань співвласників багатоквартирних будинків - мешканці житлових будинків і керівництво ОСББ мають знати яким має бути звіт правління ОСББ, про сплачені та використані кошти послуг з утримання будинку та прибудинкової території.

Наводжу в додатках 1, 2 , 3 і 4 форми звітів, які на всі 100% відповідають структурі діючого в нашому місті тарифу.

Детальну інформацію і пояснення щодо кожної статті структури тарифу наведу в наступній публікації , яку постараюсь розмістити ще до Нового 2020 року.




P.S. Найближчим часом нами буде створена у Фейсбуці сторінка громадської організації "Українська народна варта", на якій ми будемо розміщувати всі важливі матеріали нашої роботи.

Немає коментарів:

Дописати коментар