неділя, 13 грудня 2020 р.

Секта АллатРа в Тернополі

Я є модератором декількох великих фейсбучних груп. Схвалюю або не схвалюю дописи учасників. Паралельно з тим у світі виникають різні нью-релігійні псевдо-течії і війни.
Одна з течій, а саме АллатРа, є в Тернополі. Вони пропагують благотворче суспільство, яке має замінити споживацьке. Бачив Бог, я їх перший не зачіпав. До вчорашнього вечора навіть не знав про їхнє існування.
АллатРа - релігійних рух, започаткований в Україні в 2011 році. Засновники руху - двоє мешканців Донецька, які володіють психо-центром "Лагода" (громадська організація) і в 2014-му переїхали жити до Києва. Пишуть російськомовні книги під псевдонімом Анастасія Нових. Потім ці книги появляються в продажі українською мовою.
Відтак, іноді можна знайти висновки, що АллатРа не релігійна течія, а просто рекламна кампанія по продажі книг. Свою рекламну кампанію-релігію Лагода поширила вже й в США.
Віровчення АллатРи-Лагоди - стиль нью-ейдж (нова ера). Містить характерні ознаки окультизму, езотерики та синкретизму (поєднання різних релігій заради бобра).
За поведінкою адепти схожі на "Дітей Всесвіту", "давайтє пєрєстанєм стрєлять" і т. п. Для них нема національностей, держав, кордонів. Найбільш поширені в Україні та на еРеФії.
Основна мова АллатРи - російська, зокрема і в Україні. Вони агітують за знесення пам'ятника покровителю Києва архангелу Михаїлу. На його місце прагнуть поставити пам'ятник Марії і Гавриїлу. Концепція "їхньої" вигадки: двоє молодих закоханих, а не зовсім Блага Вість.
Їхня ідея у встановлені на Майдані Незалежності пам’ятника «Марії і Гавриїлу» виникла завдяки «Православній енциклопедії». Автор «ПЕ» - Церковно-науковий центр РПЦ. В роботі зі створення енциклопедії беруть участь Московські Духовна академія та семінарія, інститути Російської академії наук, Московський, Санкт-Петербурзький та низка регіональних університетів Росії. Тобто, безпосередньо «рускій мір».
Розумію, що за Конституцією України кожен має право вірити бога, якого сам собі уявляє...
Так от, днями має відбутись якась всесвітня онлайн-конференція, де "лідери" АллатРи-Лагоди розповідатимуть про благотворче суспільство.
Один з послідовників АллатРи-Лагоди з Тернополя звернувся до мене з проханням про дозвіл розмістити в групах дописи з закликами долучатись до онлайн-конференції, мовляв, це дуже важливо для кожної людини.
Я сам "за" те, щоб суспільство було чистим в собі і творило добро. Я за Православну Церкву України (греко-католики теж православні). І найбільше хочу, щоб священники не служили мамоні, а людям і Богу Святому. Вони мають вести паству-суспільство до висот благочинності.
Отож, листування в месенджері між нами було коротким. Розумію також, що він "дитина всесвіту", напевне вірить в спадкоємство Гавриїла, але ж... Розмова закінчилася на моєму питанні "Чий Крим?".
Якраз цього не зрозумію, коли українець, тим паче з Тернополя, не може або не хоче дати правильної відповіді на таке коротке запитання. Та ж ніби адепти "АллатРи" начитані люди. І як ніхто повинні розуміти, що Росія - ворог. Ніяке віровчення про благотворчість не врятує від ворога, якщо не озброюватись змалечку, у першу чергу патріотичним вихованням.
Нехай адепт вірує у що завгодно, тільки не обдумує на питанні "Чий Крим". Крим - це Україна! Крим Український. І дуже би хотілося, щоб тернополяни спершу, ніж увірувати в щось нове, просто погортали гугл, де можна з легкістю виявити ланцюжки отої псевдо-релігії, яка бере починання від ворожих ідей.

Немає коментарів:

Дописати коментар