середа, 17 липня 2019 р.

Богданець боронить свої яйця

Скоро повністю зміниться влада. З нею нам жити найближчих п’ять років.
«Буде весло», – сказав відразу після інавгурації голова Верховної Ради України Андрій Парубій.
«У нас буде своя прокуратура», – заявив президент України Володимир Зеленський.
Тож в очікуванні веселощів та нових прокурорів я сьогодні побував у Тернопільському відділі поліції. Давав пояснення щодо мого бачення про зміну влади та політичної ситуації в Україні, зокрема і в частині свободи слова. Чесно, тернопільські поліцейські поводилися дуже ввічливо, не порушили жодного мого права на ознайомлення з матеріалами справи.

Так от, зміна влади. Нещодавно мережею прокотилася інформація про благодійність кандидата в народні депутати, висуванця «слуги народу» по виборчому окрузі Тернополя Андрія Богданця. Він роздавав яйця, курячі яйця.

Коротко по хронології:

1. 25 червня 2019 – Центральна виборча комісія реєструє Богданця Андрія Володимировича кандидатом в народні депутати по мажоритарному окрузі №163 (м. Тернопіль). Суб’єкт висування – політична партія «Слуга народу». Місце роботи - заступник генерального директора, ПрАТ "Птахофабрика Тернопільська".

2. 27 червня 2019 – у мережі Фейсбук на сторінці громадської організації публікується допис-подяка Андрію Богданцю за благодійність. У цьому дописі позначена його особиста сторінка у Фейсбуці. Він посприяв курячими яйцями. Далі цей допис зазначатиметься як першоджерело.

3. 2 липня 2019 – у гумористичній програмі «Вєсті.UA», яку транслють на «24-му каналі» 24 Канал , висміяли нове обличчя політики, яке діє за старими технологіями: «У хід пішли яйця, курячі яйця», – говорив на початку програми її ведучий Ігор Гаврищак. А з 7 хв. 30 секунд відео програми показали більш детально механізм старої технології і, відповідно, яйця від Богданця висміяли. 
Інтернет-вказівка на випуск програми «Вєсті.UA» від 02.07.2019:https://24tv.ua/vyesti_ua_duzhe_gnuchkiy_groysman_spivocho_…

4. 3 липня 2019 – я опублікував скріншот з першоджерела. Як громадянин України, користуючись диджитал-можливостями поширив подяку за благодійність Андрію Богданцю. Зрештою, попри його статус і статусність кандидата в народні, він зробив добру справу. Інтернет-вказівка на допис: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1150770385125154&set=a.164119460456923&type=3&theater

5. Наступними днями дописи про подяку Андрію Богданцю зникли з мережі. Залишився лише скріншот з першоджерела, який, посилаючись на мій допис, опублікували декілька інтернет-ЗМІ.

Поширення подяки в інтернет-мережі за яйця Андрій Богданець не оцінив належно.

Відтак, сьогодні 18.07.2019 в інтересах кандидата в народні депутати Андрія Богданця його адвокат звернувся до поліції встановити осіб, причетних до розповсюдження недостовірної інформації, мовляв, завчасно прозвучали повідомлення про яйця, адже такого факту поліція не встановила, що яйця були.

Тож я ходив давати пояснення, звідки взялися курячі яйця від Андрія Богданця. А я звідки знаю, де він їх бере, будучи кандидатом в нардепи. Після появи в мережі відео програми «Вєсті.UA» та мого допису з скріншотом від першоджерела поліція проводила перевірку і яєць не знайшла.

Враховуючи те, що при проведені перевірки поліцією наявність яєць від Андрія Богданця не встановлено, адвокат в інтересах свого довірителя Андрія Богданця просить поліцію притягнути осіб, винних в розповсюдженні вище зазначеної недостовірної інформації, до адміністративної відповідальності, передбаченої ст. 212-10.

Санкція цієї статті КУпАП передбачає винним особам покарання від 510 до 850 грн. штрафу.

Я щоправда, чи то за браком юридичного досвіду, чи за браком правових навиків в медіа, не зовсім розумію, яким боком ст. 212-10 стосується обмежень щодо поширення інформації про подяки кандидатам в народні депутати.

Втім, поліція по даному факту проводить перевірку. А попереду п’ять років нової влади, нових прокурорів та нових нормальних відносин з Нацполіцією. Буде весело. І через курячі яйця від Андрія Богданця можуть когось покарати.

Довідка: 
ст. 212-10 КУпАП Порушення обмежень щодо ведення передвиборної агітації, агітація в день проведення референдуму

Здійснення передвиборної агітації особою, участь якої у передвиборній агітації заборонена законом, проведення передвиборної агітації поза строками, встановленими законом чи в місцях, що заборонені законом, здійснення передвиборної агітації у формах і засобами, що суперечать Конституції або законам України, або інше порушення встановлених законом обмежень щодо ведення передвиборної агітації, крім випадків, передбачених статтями 212-9, 212-13 та 212-14 цього Кодексу, а так само агітація в день проведення референдуму -
тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.


Avis Wind

Немає коментарів:

Дописати коментар